TallyKey er gået fra en god idé til en global succes

Der er et skælmsk glimt i hans milde øjne. ”Jeg er automekaniker. Så kan man jo alt”.

Der er noget om snakken. For Leif Odgaard har skabt en virksomhed, der fra en ydmyg adresse i Struer gør livet lettere for sejlere og campister i hele verden. Fra Finland til Tahiti.

Forsyningsstandere fra TallyKey er en nem og bekvem måde at forsyne sin båd eller autocamper med strøm og vand. Betalingen er tilmed klaret med få fingernemme bevægelser på mobiltelefonen.

Standerne er bygget i aluminium. Ordet aluminium bliver sagt med så meget kærlighed i stemmen, at grundstof nummer 13 i det periodiske system kalder på flere ord:

”Jeg oplever stor glæde ved at arbejde i aluminium. Det er robust, vedligeholdelsesfrit og forholdsvis nemt at bearbejde. Og så er det pænt. Aluminium har så mange muligheder for organisk formgivning. Det er fascinerende”.

Levedygtige garagetanker

Leif Odgaard fik et godt øje til aluminium, da han i 3-4 år var ansat hos Bang & Olufsen. Han var i produktionen af aluminium-profiler til højtalere og kabinetter.

”På fabrikken tænkte jeg tanker… og tankerne legede jeg videre med hjemme i garagen”.

Leif Odgaard har været selvstændig siden 1984.

”Jeg startede en maskinfabrik. Det gik godt. Vi fik vokseværk og flyttede til Fabriksvej, hvor vi er i dag. Vi byggede maskiner til en lokal vinduesfabrik. En dejlig tid, men ad åre kom der flere og flere EU-standarder og krav om manualer på alverdens sprog. Jeg havde jo ikke ansat dygtige ingeniører for at de skulle producere papir”.

Læs mere: Struers DNA (1): B&O-mentaliteten er en aldrig svigtende vilje

TallyKey bliver brugt i hele verden bl.a. her i Dubai/ Foto: TallyKey

Tegnede det, som ikke var

I de år var Leif og hans kone ivrige sejlere og campister. Når de lagde til kaj eller parkerede campingvognen, undrede Leif sig over dét, som ikke var.

”Jeg greb blyant og papir. Min daværende svoger var designer. Sammen med to unge ingeniører fra B&O udviklede vi en prototype af de standere, vi har produceret lige siden”.

TallyKey kom til verden i 1994. I 15 år levede TallyKey og maskinfabrikken side om side. Maskinfabrikken blev solgt fra for at fokusere på at gøre forsyningsstandere til en succes. Men succesen lod vente på sig…

Leif Odgaard er stædig. Han er også fleksibel. Kort sagt: Han er iværksætter. Da en spansk kunde sagde, at standeren var fremragende, men prisen for høj, tog nordvestjyden den syngende lussing med oprejst pande:

”Hvor svært kan det være? På tre måneder designede vi en ny og billigere stander. To dage før messen pakkede jeg standeren i bagagerummet og kørte til Barcelona. Da jeg kom hjem, lå der 70 bestillinger i ordrebogen”.

Vi hylder princippet om at gøre ting rigtigt første gang. Og så er vi ikke bange for at række hånden frem… det er ikke sikkert at Aage kan hjælpe, men Aage ved, at Henning kan. Vestjylland er en lille verden, hvor hjælpsomheden er stor. – Leif OdgaardAdministrerende Direktør, TallyKey

TallyKey har været en uomtvistelig succes siden: Europa, Mellemøsten og New Zealand – TallyKeys største marked næstefter Danmark. Senest er Sydkorea kommet til. Automekanikeren fra Struer sælger forsyningsstandere til hele verden.

Hvad har du gjort for at opnå den succes?

”Ingenting…” svarer Leif Odgaard med en beskedenhed, som virker ægte.

Ingenting?

”Næh… Havne og campingpladser er små verdener af folk, der kommer vidt omkring. Når lystsejlere og campister ser standerne, tænker de: Hold da op… den løsning skal vi også ha’. Vi har ikke brugt en krone på annoncering. Vi lever på anbefalinger”.

Arme limet ind til kroppen

”Jeg kan lide at gøre mit arbejde lidt bedre end andre. Vores standere er de bedste. Ikke de billigste, men de bedste. Kvalitet gør mig stolt. Det giver mig ro og glæde. Pral ligger ikke lige for her på egnen… nordvestjyders arme er jo limet ind til kroppen. Men ja, kunder kan li’ os for at gå på to ben: Godt håndværk… uden store armbevægelser”.

Men tag ikke fejl. Bag afvæbnende skuldertræk, brænder en ild. Leif Odgaard kender konkurrenternes styrker og svagheder. Og ved, hvordan TallyKey overrasker med en nordvestjysk overhaling indenom.

”I disse år arbejder vi med kundeoplevelsen. Det er spændende, for det er ikke os, der bestemmer, hvad den gode oplevelse er. Det gør kunden! Vi er trådt ind i en verden, som handler om, hvad andre synes. At bygge en stander er, hvad det er… men at lægge oplevelsen ind som ny dimension, gør det bare sjovere at være os”.

Leif Odgaard har bevilget sig selv en ugentlig hjemmearbejdsdag, hvor han kan finde ro til at sysle med mekanik./ Foto: Henrik Kastoft

Fantasi med et formål

Leif Odgaard tror, at Struer har en kultur af legesyge og opfindsomhed, som et stykke hen ad vejen kan tilskrives byens verdensberømthed.

Læs mere: Sound Hub virksomhed vil bringe produktionen tilbage til Struer

”Der var en fantastisk ånd på B&O. Vi gik på arbejde for at skabe verdens bedste højtalere og stereoanlæg… intet mindre. Men vi er også dygtige til at sætte grænser: Alting skal have en ende. Kreativiteten skal føre til noget”.

Akkurat som Bang & Olufsen har TallyKey bøjet sig for en ny virkelighed, der dikterer, at den tid er forbi, hvor alle dele produceres lokalt og fra bunden af.

”Det har været svært. Heldigvis er kvaliteten i top, hvilket gør det acceptabelt, at aluminium-kabinetterne bliver produceret i Kina. Vi må sno os ­– ellers slår konkurrenterne til”.

”Det er svært at sige, hvor det kommer fra, men vi har udsyn i Struer. En del af os har ikke lang skolegang og sprogkundskaber med os. Alligevel tør vi se ud i verden. Jeg tror, vi er godt hjulpet af solidt håndværk og høj moral.

Vi hylder princippet om at gøre ting rigtigt første gang. Og så er vi ikke bange for at række hånden frem… det er ikke sikkert at Aage kan hjælpe, men Aage ved, at Henning kan. Vestjylland er en lille verden, hvor hjælpsomheden er stor”.

TallyKey er nået længere, end Leif Odgaard turde drømme om i 1994. Nu lægger virksomheden arm med næste kongeetape: At kunden i fremtiden selv skal kunne bygge sin stander. Den slags revolutioner af forretningsmodel ruller i disse år på chefgangene i nogle af verdens største koncerner.

Og hos en automekaniker fra Struer, som en dag fik en god idé.